piątek, 23 listopada 2012

Rodzaje bemarów

Standardowy stacjonarny bemar opisaliśmy w poprzednim artykule pt. "Budowa bemarów". 

Oprócz tych standardowych, istnieją również bemary na kółkach. Przeznaczone są one głównie dla szpitali, przedszkoli i tym podobnych placówek. Takie bemary wózkowe załadowuje się całym posiłkiem, a dzięki nagrzanej wodzie, podczas rozwożenia oraz podawania obiadów, temperatura żywności nie spada. Bemary na kółkach z reguły wyposażone są dodatkowo w krany spustowe, których bemar w wersji standardowej nie ma.

Następny model to bemar – lada wydawnicza. Przy takim urządzeniu klient sam się obsługuje poprzez wybór produktów znajdujących się w wielu pojemnikach albo też żywność nakłada personel gastronomii – wtedy dania są przeważnie oddzielona od sali szybą. Ponadto do takiego urządzenia możemy zamontować półkę, na której wydawane są ciepłe posiłki.

Powyższa klasyfikacja bemarów ze względu na wygląd i zastosowanie to tylko jedna z możliwych. Inny podział rozróżnia bemary na elektryczne oraz gazowe. Te dwa rodzaje różnią się jedynie sposobem ich zasilania, czyli gazem lub energią elektryczną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz