piątek, 23 listopada 2012

Bemar – charakterystyka i zastosowanie



Kuchenka, piekarnik i lodówka to niewątpliwie podstawowe wyposażenie zarówno każdej domowej kuchni jak i restauracji. Bez nich nie jesteśmy w stanie ugotować dobrego i ciepłego posiłku. Ale co zrobić, gdy ten posiłek ugotujemy, a nasi goście się spóźniają i ciepłe danie musimy odłożyć na później? Wtedy niezastąpione okazują się być bemary. Choć w prywatnej kuchni raczej ich nie znajdziemy, to w restauracji są one bardzo popularne. 

Bemary to sprzęty służące do utrzymania temperatury na określonym poziomie. Są szczególnie przydatne, gdy posiłki muszą cały czas zachować ciepło. Istnieją różne modele bemarów. Jedne zasila się prądem elektrycznym, inne gazem. Termostat, w który bemary są wyposażone, sprawia, że mamy możliwość ustawienia temperatury o bardzo szerokim zakresie. Zaś drugi składnik bemarów - komponent odpowiada za zapewnianie konkretnej temperatury. Ponadto każdy model posiada określonej wielkości komorę, w której przechowujemy żywność. Restauratorzy mają do wyboru modele wolnostojące (te najlepsze są dla gastronomii stacjonarnych), jak i ruchome - wyposażone w kółka (takie modele sprawdzą się w przypadku firm cateringowych). Istnieją także bemary stołowe, które montuje się jako część stołu. Ich główną zaletą jest to, że zajmują mało miejsca.

Komu poleca się zakup bemarów? Z tego typu urządzenia największą korzyść będą mieli właściciele lokali, gdzie serwuje się szeroki zakres jedzenia przez wiele godzin. Dzięki temu niezależnie od ruchu w lokalu, potrawy wciąż są ciepłe, a klienci zadowoleni.

1 komentarz:

  1. Genialny artykuł. Widziałem taki sprzęt ostatnio w Iguanie, która zajmuje się wyposażeniem gastronomii https://iguana.pl/oferta-gastronomia/. Polecam sprawdzić :D

    OdpowiedzUsuń