piątek, 23 listopada 2012

Temperatura idealna

Dietetycy i lekarze apelują, żeby jeść ciepły posiłek przynajmniej raz dziennie. To on dostarcza nam energii do pracy, a także rozgrzewa w zimne dni. Nie bez powodu od wieków ludzie na cały świecie jedzą ciepły posiłek po południu lub wieczorem.

Unikanie tej jakże ważnej zasady odżywiania może przyczynić się do powstawania wielu chorób układu pokarmowego (jak np. wrzody żołądka) i ogólnego osłabienia organizmu. Rezygnowanie ciepłego obiadu, jako metoda na odchudzanie nie jest zbyt rozsądna. Dietetycy udowadniają, że ciepły posiłek bardziej syci, natomiast gdy cały dzień jemy tylko zimne przekąski, wówczas mamy tendencję do zapychania się byle czym, ponieważ ciągle czujemy głód.

Ciepły posiłek najlepiej zjeść w domu od razu po ugotowaniu. Jednak czasami nie mamy takiej możliwości. Dlatego często na bankietach, przyjęciach, weselach itp. powszechnie stosuje się bemary. Dzięki nim podczas długiej zabawy ciągle mamy możliwość zjedzenia czegoś ciepłego. Bemary wyposażone są w opcję regulowania ciepła posiłku. A jaka temperatura jest najlepsza? Zgodnie z przyjętymi kryteriami, według Instytutu Żywności i Żywienia temperatury zalecane przy serwowaniu potraw to minimum 75°C dla zup i minimum 63°C w przypadku gorącego dania głównego, natomiast optymalna temperatura potraw serwowanych na zimno to + 4°C.

W utrzymaniu odpowiedniej, wyżej wskazanej, temperatury ważny jest system przechowywania i podawania żywności. Oczywiście najlepiej zachowują ciepło potrawy przechowywane w bemarach i serwowane na talerzach ceramicznych, natomiast najmniej skuteczny system serwowania posiłków to ten z wykorzystaniem opakowań jednorazowego użycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz