piątek, 23 listopada 2012

Budowa bemarów

Bemary to urządzenia, które służą do utrzymania temperatury na określonym poziomie, czyli inaczej mówiąc są to pojemniki, w których przechowujemy żywność, gdy chcemy żeby zachowała swoje ciepło.



Bemary powstały stosunkowo niedawno – dopiero w pierwszej połowie XX wieku, a ich ojczyzną jest Francja. Zwykle występują pod postacią wózka, do którego wkłada się naczynia z potrawami. Współczesne bemary posiadają kilka pojemników, w których umieszcza się jedzenie. Znajdują się one na samej górze urządzenia. Jedzenie można przykryć pokrywani,. które gwarantują odpowiednie utrzymanie ciepła włożonych do niech potraw. Bemary są wyposażone w automatyczny termostat, a niektóre posiadają dodatkowo szklaną osłonę. Na bemary składają się również zbiorniki na wodę i zawory spustowe, które w dużym stopniu ułatwiają napełnianie i opróżnianie. Materiał, z których te urządzenia gastronomiczne są wykonane zapewniają bezpieczeństwo użytkowania i konsumpcji, a także gwarantują wysoką jakość przygotowanych dań.


2 komentarze: