Kuchenka, piekarnik i
lodówka to niewątpliwie podstawowe wyposażenie zarówno każdej
domowej kuchni jak i restauracji. Bez nich nie jesteśmy w stanie
ugotować dobrego i ciepłego posiłku. Ale co zrobić, gdy ten
posiłek ugotujemy, a nasi goście się spóźniają i ciepłe danie
musimy odłożyć na później? Wtedy niezastąpione okazują się
być bemary. Choć w prywatnej kuchni raczej ich nie
znajdziemy, to w restauracji są one bardzo popularne.
Bemary to sprzęty
służące do utrzymania temperatury na określonym poziomie. Są
szczególnie przydatne, gdy posiłki muszą cały czas zachować
ciepło. Istnieją różne modele bemarów. Jedne zasila się
prądem elektrycznym, inne gazem. Termostat, w który bemary są
wyposażone, sprawia, że mamy możliwość ustawienia temperatury o
bardzo szerokim zakresie. Zaś drugi składnik bemarów -
komponent odpowiada za zapewnianie konkretnej temperatury. Ponadto
każdy model posiada określonej wielkości komorę, w której
przechowujemy żywność. Restauratorzy mają do wyboru modele
wolnostojące (te najlepsze są dla gastronomii stacjonarnych), jak i
ruchome - wyposażone w kółka (takie modele sprawdzą się w
przypadku firm cateringowych). Istnieją także bemary
stołowe, które montuje się jako część stołu. Ich główną
zaletą jest to, że zajmują mało miejsca.
Komu poleca się zakup
bemarów? Z tego typu urządzenia największą korzyść będą
mieli właściciele lokali, gdzie serwuje się szeroki zakres
jedzenia przez wiele godzin. Dzięki temu niezależnie od ruchu w
lokalu, potrawy wciąż są ciepłe, a klienci zadowoleni.
Genialny artykuł. Widziałem taki sprzęt ostatnio w Iguanie, która zajmuje się wyposażeniem gastronomii https://iguana.pl/oferta-gastronomia/. Polecam sprawdzić :D
OdpowiedzUsuń