W poprzednim artykule pisaliśmy o urządzeniach
gastronomicznych, w które warto zainwestować. Te najwyższej
jakości wykonane są ze stali nierdzewnej. Taki materiał niesie ze
sobą same korzyści.
Bemar
wyprodukowany
ze stali nierdzewnej jest długożywotny, solidny, a także odporny
na zniekształcenia i kwasy używane w gastronomii. Dzięki temu
unikamy dalszych wydatków na przykład na naprawy lub zakup nowego
sprzętu, bo stary szybko się zużył. Kolejne zalety bemarów
wykonanych ze stali nierdzewnej to nieskomplikowane czyszczenie i
odporność na zarazki, grzyby i wszelkie nieprzyjazne nam bakterie.
Warto zwrócić uwagę, że takiego typu sprzęt spełnia wymogi
sanitarne. Dzięki temu unikniemy podczas wizyt (znienawidzonego przez
wszystkich restauratorów) sanepidu wysokich kar finansowych.
Dlaczego
stal nierdzewna jako materiał jest tak istotna akurat w gastronomii?
Odpowiedź jest prosta: ponieważ środowisko gastronomiczne jest
specyficzne. Wiążę się z dużą wilgotnością, wysokimi
temperaturami i wieloma innymi czynnikami, które wymagają od
sprzętu dużej odporności i trwałości. Oczywiście warunki w
kuchni, a także wybór sprzętu zależy od rodzaju prowadzonej
działalności, jednak stal nierdzewna jest polecana do każdego
właściciela lokalu gastronomicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz