piątek, 23 listopada 2012

Zalety stali nierdzewnej

W poprzednim artykule pisaliśmy o urządzeniach gastronomicznych, w które warto zainwestować. Te najwyższej jakości wykonane są ze stali nierdzewnej. Taki materiał niesie ze sobą same korzyści.


Bemar wyprodukowany ze stali nierdzewnej jest długożywotny, solidny, a także odporny na zniekształcenia i kwasy używane w gastronomii. Dzięki temu unikamy dalszych wydatków na przykład na naprawy lub zakup nowego sprzętu, bo stary szybko się zużył. Kolejne zalety bemarów wykonanych ze stali nierdzewnej to nieskomplikowane czyszczenie i odporność na zarazki, grzyby i wszelkie nieprzyjazne nam bakterie. Warto zwrócić uwagę, że takiego typu sprzęt spełnia wymogi sanitarne. Dzięki temu unikniemy podczas wizyt (znienawidzonego przez wszystkich restauratorów) sanepidu wysokich kar finansowych.


Dlaczego stal nierdzewna jako materiał jest tak istotna akurat w gastronomii? Odpowiedź jest prosta: ponieważ środowisko gastronomiczne jest specyficzne. Wiążę się z dużą wilgotnością, wysokimi temperaturami i wieloma innymi czynnikami, które wymagają od sprzętu dużej odporności i trwałości. Oczywiście warunki w kuchni, a także wybór sprzętu zależy od rodzaju prowadzonej działalności, jednak stal nierdzewna jest polecana do każdego właściciela lokalu gastronomicznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz