Standardowy stacjonarny bemar opisaliśmy w
poprzednim artykule pt. "Budowa bemarów".
Oprócz tych standardowych, istnieją również
bemary na kółkach. Przeznaczone są one głównie
dla szpitali, przedszkoli i tym podobnych placówek. Takie bemary
wózkowe załadowuje się całym posiłkiem, a dzięki nagrzanej
wodzie, podczas rozwożenia oraz podawania obiadów, temperatura
żywności nie spada. Bemary na kółkach z reguły
wyposażone są dodatkowo w krany spustowe, których bemar w wersji
standardowej nie ma.
Następny model to bemar – lada
wydawnicza. Przy takim urządzeniu klient sam się obsługuje poprzez
wybór produktów znajdujących się w wielu pojemnikach albo
też żywność nakłada personel gastronomii – wtedy dania są
przeważnie oddzielona od sali szybą. Ponadto do takiego urządzenia
możemy zamontować półkę, na której wydawane są ciepłe
posiłki.
Powyższa klasyfikacja
bemarów ze względu na wygląd i zastosowanie to tylko jedna z
możliwych. Inny podział rozróżnia bemary na elektryczne
oraz gazowe. Te dwa rodzaje różnią się jedynie sposobem ich
zasilania, czyli gazem lub energią elektryczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz